top of page

“Straatje erbij” levert 95.000 nieuwe woningen op, een slimme oplossing voor de woningnood

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft een nieuwe en efficiënte aanpak gepresenteerd om de woningnood in Nederland aan te pakken. Door simpelweg aan de randen van bestaande woonwijken één extra straat toe te voegen—de zogenaamde "straatje erbij" aanpak—kunnen we maar liefst 95.000 extra woningen creëren.


Wat betekent dit voor de woningmarkt? 


Deze aanpak biedt een snelle en relatief goedkope oplossing voor het huidige woningtekort, zonder de noodzaak van grootschalige nieuwbouwprojecten in ongerepte natuurgebieden. Door gebruik te maken van al bestaande infrastructuur en nutsvoorzieningen, kunnen de extra woningen snel gerealiseerd worden, wat een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan het verkleinen van het woningtekort.


De impact op woningbouw en leefomgeving


De "straatje erbij"-aanpak maakt het mogelijk om steden en dorpen geleidelijk uit te breiden, zonder de druk op het groen te vergroten. Dit betekent dat de natuur wordt ontzien, terwijl de woningvoorraad op een duurzame manier wordt uitgebreid. Bovendien biedt het mogelijkheden voor een divers aanbod van woningen, van sociale huur tot koopwoningen, waardoor aan de behoeften van verschillende doelgroepen kan worden voldaan.


Hoewel de voordelen duidelijk zijn, zijn er ook uitdagingen. Gemeenten zullen de ruimtelijke ordening moeten herzien en samenwerken met ontwikkelaars om deze uitbreidingen mogelijk te maken. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de leefbaarheid en infrastructuur van de bestaande woonwijken om te voorkomen dat de nieuwe straten te veel druk leggen op de voorzieningen.


Hoe nu verder?


Met de juiste planning en samenwerking kan de “straatje erbij”-benadering een grote bijdrage leveren aan het verminderen van de woningnood in Nederland. Het is een innovatieve en duurzame manier om snel en effectief woningen te bouwen, zonder ingrijpende veranderingen in het landschap.


Comments


bottom of page